facebook twitter youtube

Blogg RSS för Blogg

Blodtrycksmätare bäst i test

Datum: 2015-01-02 00:00

Blodtrycksmätare bäst i test

Att köpa en blodtrycksmätare finns det många anledningar till, och många olika anledningar till att man har behov av att med jämna mellanrum kontrollera sitt blodtryck. Idag är det ganska vanligt att folk lider av ett alltför högt blodtryck och det här är faktiskt farligt. Om man inte kontrollerar sitt blodtryck med jämna mellanrum så kanske man inte märker av att man ligger i farozonen och riskerar att bli allvarligt sjuk. För att slippa ta sig till vårdcentralen för att få hjälp med att mäta blodtrycket så kan man skaffa en blodtrycksmätare att använda hemma.
Det är klart att mätaren inte är en lösning på problemen som ligger bakom det höga blodtrycket, men den kan vara ett effektivt verktyg för att ta reda på när trycket ökar och hur ofta det händer. Tillsammans med sin läkare så kan man sedan gå vidare med en plan för hur man ska ändra sin livssituation för att kunna leva ett långt och friskt liv.

Så använder du en blodtrycksmätare

I och med att det finns många olika slags mätare så är det viktigt att ta reda på de blodtrycksmätare som fått bäst i test vad gäller användarvänlighet. Nu är det ju så att du ska klara av att mäta ditt blodtryck själv därhemma och då måste apparaten vara smidig att använda. Beroende på den modell du använder så ska du fästa en manschett omkring din handled eller överarm. Manschetten får inte sitta för löst, men du behöver heller inte överdriva och dra åt så att det känns obehagligt. De flesta mätare fungerar på samma sätt och om du skaffar en bra modell så kan du alltid ta med dig den till ditt nästa vårdcentralsbesök för att få lite hjälp med hur du ska använda den.

Fördelar med att mäta blodtrycket hemma

Eftersom många upplever en viss stress då de är i sjukhusmiljö så stiger pulsen lätt. Detta leder till att de resultat man får från mätningar på vårdcentralen inte alltid stämmer till 100%. Dessutom kan man ju inte mäta blodtrycket efter en tupplur eller direkt på morgonen vilket gör att man missar värdefull information. Den som har sin egen blodtrycksmätare kan börja dokumentera trycket i olika sinneslägen. Det kanske är så att det höga blodtrycket beror på stress och en tendens att ofta bli arg hellre än en felaktig kosthållning. Det här är sådant som det är svårt för en läkare eller sjuksköterska att klura ut vid ett eller två möten. Däremot så kan de ge råd om hur du regelbundet kan kontrollera ditt blodtryck hemma och hur du kan läsa av resultaten. Be om ett schema som du fyller i så att ni sedan kan göra en analys av vad som kan tänkas orsaka ditt höga, eller låga, blodtryck.

Förbättra konditionen

Nu är det ju inte bara den som mår dåligt som kan dra nytta av att mäta blodtrycket med jämna mellanrum. Faktum är att den som idrottar också kan dra stor nytta av att ha sin egen mätare för att ta reda på pulsen. Idag är det mycket vanligt med blodtrycksmätare som inkluderar denna information vilket gör dem behändiga även för idrottare. Här är det verkligen viktigt att se på blodtrycksmätare som fått bäst i test vad gäller behändighet. Om man till exempel tränar simning så kan man behöva ta med sig mätare till och från träningen för att jobba med sina värden både under träningspassen och därhemma. Vill man förbättra sin kondition så är en pulsmätare ett mycket viktigt redskap. Det gäller att ta reda på vilken vilopuls man har och att finna rätt arbetspuls. En duktig coach kan hjälpa till med detta och det blir väldigt kul att träna då man ser hur man rent praktiskt stärker sitt hjärta då man regelbundet tränar kondition på rätt sätt.

Det här är inte bara till för elitidrottare utan för alla som är intresserade av att stärka sin kropp med någon form av konditionsträning. Man ska inte lita på de inbyggda mätare som ofta finns i utrustning på gym. Med sin egen blodtrycksmätare så vet man precis hur det står till med pulsen och blodtrycket!

Vilken blodtrycksmätare är bäst?

När man ska ta reda på vilken mätare som är bäst så finns det flera saker att tänka på. Priset är egentligen det sista. Det kanske är så att en billig blodtrycksmätare blir allra bäst, men detta beror då snarare på hur modellen är utformad än att man sparar lite pengar på att välja just denna modell. Ta en titt på hur lätt blodtrycksmätaren är att använda. Om den ser tung och otymplig ut så kanske den fungerar bra därhemma men inte då du reser eller vill ha den med till gymmet. Om du är intresserad av en mer avancerad modell som kan lagra dina resultat så kanske du får räkna med att den är lite dyrare, men det handlar inte om enorma skillnader och mätaren är en investering som du kommer att ha stor nytta av i hela ditt liv. Välj inte mätare baserat på vad den erbjuder dig i form av färg eller onödiga funktioner, välj din blodtrycksmätare baserat på vad du vill ha den till.


Ska blodtrycksmätaren användas sittandes eller liggandes?

Datum: 2013-02-27 00:00
Författare: Jonas Hård af Segerstad

Att man ska vara avslappnad när blodtrycket tas är alla forskare och personal inom sjukvården överens om. Men om det är bäst om patienten ligger ner eller sitter upp finns det olika åsikter om.

Bengt Fagrell som är professor i medicin har skrivit en hel del artiklar på området och hävdar med bestämdhet att personen ska sitta upp när blodtrycksmätaren kopplas på armen.  Han påpekar i en artikel att de allra flesta studierna, som genomförts på området, har använt försökspersoner som sitter upp när blodtrycket ska tas.

Det i sig kan visserligen vara ett bevis på att tidigare forskning visar att bäst resultat visas då men det kan även bli missvisande då resultaten från de studier där personen legat ner inte kan jämföras i lika stor uträckning.

Trots att forskningen pekar på att trycket ska tas med en sittandes patient är det ändå många som kräver att få ligga ner innan blodtrycksmätaren kopplas på och trycket mäts.

Liggande kan ge felaktiga resultat på speciella patienter

Om en patient ligger ner kan detta göra att blodtrycksmätaren visar helt fel resultat. Den kommer visserligen visa patientens blodtryck för stunden men detta kommer att vara missvisande i förhållande till blodtrycket om patienten satt upp. Detta gäller i de fall som patienten har pseudohypertoni eller ortostatism då dessa får ett förhöjt blodtryck vid liggande ställning. Skulle dessa patienter få medicin mot deras felaktiga höga blodtryck är risken mycket stor att de får yrsel och därmed är det en stor risk för dem att falla och slå sig illa.

Det är framförallt äldre personer som kan ha dessa diagnoser vilket gör det extra viktigt att dessa sitter vid provtagningen. Samtidigt är det just de äldre som i större utsträckning vill ligga ner för att på så vis kunna slappna av helt och hållet.

Detta skapar en viss problematik i sjukvården då det finns många gamla som knappt tar sig ur sängen vilket gör att blodtrycksmätaren används trots att personen är liggande. Skulle personen orka sätta sig upp skulle pulsen ändå bli så hög att mätningen skulle bli missvisande.

Skillnader i resultaten för liggande och sittande

Förutom att de patienter som nämns ovan skulle få ett för högt värde kan även blodtrycksmätarna visa felaktiga resultat till övriga patienter. Det rör sig visserligen om små förändringar men bevisar ännu en gång att liggande inte ger ett helt korrekt resultat.

En blodtrycksmätare kommer att visa ett högre resultat på det diastoliska trycket och lägre resultat för det systoliska trycket om personen sitter upp. Detta i jämförelse mot när person ligger ner. Det rör sig då om 1-4 enheter högre och 1-3 enheter lägre vilket inte är avgörande för om en person behöver medicin och andra åtgärder för sitt blodtryck, men det visar ändå på små skillnader.

Så sammanlagt…

Enligt alla studier ska blodtrycksmätaren användas på personer som sitter upp. För det första eftersom mätaren då visar på ett säkrare resultat och för det andra försvinner risken att personen blir behandlad mot för högt blodtryck trots att så inte behövs.

Men inte en regel utan undantag. Många gamla klarar inte av att slappna av totalt utan att lägga sig ner och en del är helt sängliggande. I dessa fall finns inget alternativ men sjukhuspersonalen bör vara medveten om risken och inte helt och hållet lita på blodtrycksmätarens varningar om för högt blodtryck.

http://www.blodtrycksmatare.se


Omron M6 Comfort blodtrycksmätare

Datum: 2013-01-28 09:54
Författare: Jonas Hård af Segerstad

Om du funderar på att köpa en digital blodtrycksmätare är det verkligen viktigt att du vet vad du vill ha ut av din blodtrycksmätare. Du har ingen nytta av påminnelsefunktioner om du vet om att du kommer att göra det vid samma tidpunkt varje dag. Du kommer inte slösa din dyrbara tid på att gå igenom olika modeller, funktioner, och undra över kvaliteten på några av blodtrycksmätarna innan du gör ditt köp.

Har du fått diagnosen hypertoni eller högt blodtryck? Lär dig först om vad högt blodtryck innebär och vad du kan göra för att förbättra din hälsa. Din läkare har säkerligen rekommenderat att du kan kontrollera ditt hjärtas hälsa på hemmaplan. Det finns många olika typer av blodtrycksmätare på marknaden idag och många av dom är tillgängliga för att hjälpa dig i din behandling.

Omron M6 Comfort är en mycket uppskattad digital blodtrycksmätare och en modell som är täcker de allra flesta behoven.

En värld av valmöjligheter

En vanlig manuell blodtrycksmätare består av tre enheter: en manschett, ett stetoskop och ett lufttryck som läses av.

Det är vanligt att tro att det mest bekväma och det med mest användarvänlighet skulle vara en mätare som har alla dessa funktioner inbyggda i en enhet. De flesta blodtrycksmätare av kvalitet innehåller automatiskt alla tre funktionerna i en och samma enhet. Omron M6 Comfort blodtrycksmätare har inte bara dessa inbyggda funktioner men också mycket mer i form av användarvänlighet.

OMRON Healthcare, företaget som tillverkar Omron blodtrycksmätare, fick priset Product Design Award och Universal Design Award för Omron M6 Comfort serien 2011-2012 i hård konkurrens. Omrons produkter har i flera tester fått betyget "bäst i test".

En komplett blodtrycksmätare

Mycket förenklat så är Omron M6 Comfort praktiskt taget mycket enkel att använda. Du kan börja med att ta ditt blodtryck på en gång. Du har gjort allt du behöver genom att bara trycka på en knapp för att aktivera mätaren, träd på blodtrycksmanschetten runt armen och tryck på ”start”. Omron M6 Comfort gör resten av mätningen åt dig.

En särskilt unik funktion i Omron M6 är en rörelsedetektor. En varning kommer att ljuda om du har flyttat eller rört dig för mycket under din mätning. Mätaren kommer att inte acceptera att behandlingen genomförs under rörelse. Den här funktionen är inbyggd för avvisa falska mätningar som påvisar ogiltiga mätvärden.

Förhoppningsvis har du fått tillräcklig med information för att veta vilka vilka funktioner du kan komma att vilja ha i din blodtrycksmätare. Tänk på att det finns många modeller på marknaden som kan täcka alla eller delar av dina behov. Omron M6 Comfort kommer inte att göra dig besviken.


Digitala blodtrycksmätare

Datum: 2012-12-16 00:00
Författare: Jonas Hård af Segerstad

Digitala blodtrycksmätare är det enklaste man kan använda sig av för hemmabruk. Den största tillverkaren idag heter Omron och har ett mycket gott rykte omkring sig.

Det har sålts över 200.000 elektroniska Omron blodtrycksmätare i Sverige, i första hand till sjukvården, och Omron M6 är den mest sålda av alla blodtrycksmätare.

Det är numera vanligt att läkare rekommenderar att man testar sitt blodtryck hemma och med hjälp av en digital blodtrycksmätare.

En digital blodtrycksmätare kan ha manschett för både överarm eller handled.

Digitala blodtrycksmätare är vanligtvis säkra och ger exakta resultat, men ibland kan mätfel uppstå pga att man fäster manschetten för hårt. Det är viktigt att du efter att ha trätt på manschetten kan få in två fingrar vid armvecket och att armen är fortsatt still under hela mätningen. Blodtrycksmätarna från Omron har en inbyggd funktion för att varna om du inte är helt still. Kravet på stillhet gäller även vid handledsmätning. För bästa resultat bör du vila några minuter innan du testar blodtrycket, helst minst 10 minuter.

Omron M6W digital blodtrycksmätare

Till varje blodtrycksmätare medföljer en utförlig svensk bruksanvisning som även pekar på olika anledningar till högt blodtryck. Vi säljer endast Omron blodtrycksmätare med svensk bruksanvisning - för din säkerhets skull.


Vad är högt blodtryck?

Datum: 2012-04-04 10:00
Författare: Jonas Hård af Segerstad

 

Högt blodtryck är ett allvarligt tillstånd som kan leda till flera olika allvarligare sjukdomar såsom hjärt-/kärlsjukdomar, hjärtsvikt, stroke, njursvikt och andra hälsoproblem.

Blodtrycket är benämningen på det tryck som blodet har mot väggarna i kärlen efter att det har lämnat hjärtat. Om trycket stiger och förblir högt över tiden kan det skada kroppen på flera sätt. Det är normalt att under korta perioder ha ett högre än normalt blodtryck.

Översikt

Ungefär en fjärdedel av den vuxna befolkningen i Sverige har högt blodtryck, jämfört med USA där en tredjedel av den vuxna befolkningen lider av högt blodtryck. Av dessa behöver omkring sju av tio svenskar använda medicin för att sänka blodtrycket, men med enkla livsstilsförändringar kan blodtrycket sänkas till det normala för många. Du kan ha det i år utan att veta om det eftersom det inte ger några tydliga symptombilder såsom vid influensa och virusinfektion. Under denna tid, kan ditt höga blodtryck skada hjärta, blodkärl, njurar och andra delar av din kropp. Det är viktigt att vara lyhörd för de symptom som kan fås: yrsel, huvudvärk, dimsyn och illamående.

Just därför är det viktigt att du själv kontrollerar ditt blodtryck regelbundet, antingen med egen blodtrycksmätare eller hos din husläkare. Om ditt blodtryck är högt kontaktar du din vårdcentral eller husläkarmottagning för att få vidare hjälp. I akuta fall kontaktar du närakut alternativ akut på närmaste sjukhus.

Blodtryck i siffror

Blodtryck mäts som systoliskt och diastoliskt. ”Systoliskt” refererar till blodtrycket när hjärtat slår samtidigt som det pumpar blod. ”Diastoliskt” refererar till blodtrycket när hjärtat är i vila mellan slagen.
Oftast nämns blodtryck i siffror till exempel 130/80 mmHg. (MmHg är millimeter kvicksilver – de enheter som används för att mäta ditt blodtryck.).

Ett normalt blodtryck ligger kring 130/80 mmHg., Ett högre blodtryck, upp till 140/80 mmHg är inte alarmerande under en kort period, men du bör etablera en kontakt med din vårdcentral eller husläkarmottagning.

I tabellen nedan visas normalt blodtryckssiffror för vuxna. Tabellen visar också vilka siffror där du riskerar hälsoproblem.

Kategorier för blodtrycksnivåer hos vuxna (mätt i millimeter kvicksilver eller mmHg)
Kategori Systoliskt (övre nummer) Diastoliskt (nedre nummer)


Normalt mindre än 120 och mindre än 80
Lätt förhöjt blodtryck 130–139 eller 80–89
Högt blodtryck Steg 1 140–159 eller 90–99
Högt blodtryck Steg 2 160 eller högre, eller 100 eller högre

Intervallen i tabellen gäller för de flesta vuxna (i åldern 18 och äldre) som inte har kroniska allvarliga sjukdomar.

Mät ditt blodtryck under samma tidpunkt på dygnet. T.ex när du vaknar på morgonen, eller när du går och lägger dig på kvällen. Blodtrycksmätningen bör föranledas av några minuters vila för att kroppen ska normaliseras.