facebook twitter youtube

Blodtrycksmätare bäst i test

Blodtrycksmätare bäst i test

Att köpa en blodtrycksmätare finns det många anledningar till, och många olika anledningar till att man har behov av att med jämna mellanrum kontrollera sitt blodtryck. Idag är det ganska vanligt att folk lider av ett alltför högt blodtryck och det här är faktiskt farligt. Om man inte kontrollerar sitt blodtryck med jämna mellanrum så kanske man inte märker av att man ligger i farozonen och riskerar att bli allvarligt sjuk. För att slippa ta sig till vårdcentralen för att få hjälp med att mäta blodtrycket så kan man skaffa en blodtrycksmätare att använda hemma.
Det är klart att mätaren inte är en lösning på problemen som ligger bakom det höga blodtrycket, men den kan vara ett effektivt verktyg för att ta reda på när trycket ökar och hur ofta det händer. Tillsammans med sin läkare så kan man sedan gå vidare med en plan för hur man ska ändra sin livssituation för att kunna leva ett långt och friskt liv.

Så använder du en blodtrycksmätare

I och med att det finns många olika slags mätare så är det viktigt att ta reda på de blodtrycksmätare som fått bäst i test vad gäller användarvänlighet. Nu är det ju så att du ska klara av att mäta ditt blodtryck själv därhemma och då måste apparaten vara smidig att använda. Beroende på den modell du använder så ska du fästa en manschett omkring din handled eller överarm. Manschetten får inte sitta för löst, men du behöver heller inte överdriva och dra åt så att det känns obehagligt. De flesta mätare fungerar på samma sätt och om du skaffar en bra modell så kan du alltid ta med dig den till ditt nästa vårdcentralsbesök för att få lite hjälp med hur du ska använda den.

Fördelar med att mäta blodtrycket hemma

Eftersom många upplever en viss stress då de är i sjukhusmiljö så stiger pulsen lätt. Detta leder till att de resultat man får från mätningar på vårdcentralen inte alltid stämmer till 100%. Dessutom kan man ju inte mäta blodtrycket efter en tupplur eller direkt på morgonen vilket gör att man missar värdefull information. Den som har sin egen blodtrycksmätare kan börja dokumentera trycket i olika sinneslägen. Det kanske är så att det höga blodtrycket beror på stress och en tendens att ofta bli arg hellre än en felaktig kosthållning. Det här är sådant som det är svårt för en läkare eller sjuksköterska att klura ut vid ett eller två möten. Däremot så kan de ge råd om hur du regelbundet kan kontrollera ditt blodtryck hemma och hur du kan läsa av resultaten. Be om ett schema som du fyller i så att ni sedan kan göra en analys av vad som kan tänkas orsaka ditt höga, eller låga, blodtryck.

Förbättra konditionen

Nu är det ju inte bara den som mår dåligt som kan dra nytta av att mäta blodtrycket med jämna mellanrum. Faktum är att den som idrottar också kan dra stor nytta av att ha sin egen mätare för att ta reda på pulsen. Idag är det mycket vanligt med blodtrycksmätare som inkluderar denna information vilket gör dem behändiga även för idrottare. Här är det verkligen viktigt att se på blodtrycksmätare som fått bäst i test vad gäller behändighet. Om man till exempel tränar simning så kan man behöva ta med sig mätare till och från träningen för att jobba med sina värden både under träningspassen och därhemma. Vill man förbättra sin kondition så är en pulsmätare ett mycket viktigt redskap. Det gäller att ta reda på vilken vilopuls man har och att finna rätt arbetspuls. En duktig coach kan hjälpa till med detta och det blir väldigt kul att träna då man ser hur man rent praktiskt stärker sitt hjärta då man regelbundet tränar kondition på rätt sätt.

Det här är inte bara till för elitidrottare utan för alla som är intresserade av att stärka sin kropp med någon form av konditionsträning. Man ska inte lita på de inbyggda mätare som ofta finns i utrustning på gym. Med sin egen blodtrycksmätare så vet man precis hur det står till med pulsen och blodtrycket!

Vilken blodtrycksmätare är bäst?

När man ska ta reda på vilken mätare som är bäst så finns det flera saker att tänka på. Priset är egentligen det sista. Det kanske är så att en billig blodtrycksmätare blir allra bäst, men detta beror då snarare på hur modellen är utformad än att man sparar lite pengar på att välja just denna modell. Ta en titt på hur lätt blodtrycksmätaren är att använda. Om den ser tung och otymplig ut så kanske den fungerar bra därhemma men inte då du reser eller vill ha den med till gymmet. Om du är intresserad av en mer avancerad modell som kan lagra dina resultat så kanske du får räkna med att den är lite dyrare, men det handlar inte om enorma skillnader och mätaren är en investering som du kommer att ha stor nytta av i hela ditt liv. Välj inte mätare baserat på vad den erbjuder dig i form av färg eller onödiga funktioner, välj din blodtrycksmätare baserat på vad du vill ha den till.